torsdag 25 april 2013

I delfinernas värld!

Snälla, nyfikna, påhittiga, sällskapliga, aktiva, intelligenta och helt enkelt så härliga!

Ja, det var några av orden som vi fick höra om delfinerna idag. Tänk att under en vecka eller två få följa deras träning. Stackars Josefin som försökte intervjua om själva showen, delfinernas vardagar, hur många de är etc. Och jag tjatade en massa om inlärning. Hade velat fråga mer för hon hade även använt sina kunskaper från delfinträning på sina hästar, och det hade jag gärna lyssnat på i massor.

Vid dryga året börjar deras träning. Då har deras syn utvecklats så de ser mer vad som finns runt omkring och de börjar vilja vara med och få lite uppmärksamhet från tränarna. Förr sa hon började man mellan 2-3 år, men de har upptäckt att det är en stor fördel att börja plocka upp träningen så snart delfinen visar intresse för tränarna.

De använder sig av shaping där de har en långsiktig plan på hur de ska forma fram ett beteende, vilket så klart kan ändras på vägens gång beroende på individ. Härming, när de unga delfinerna hänger på de vuxna. Och scanning, när delfinen själv gör ett "trix" på egen hand som de belönar för att stärka upp och som sen tillslut blir ett trix som kan utföras på order. Var så imponerad av deras följsamhet. Direkt delfinerna förstod att det var träning på "studsade" de nästan framför sina tränare och följde minsta lilla vink. Tänk att få vara med och träna en delfin, säger bara wow. Får sättas upp på min "dröm-lista".












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar